Etäopiskelu käytännössä – verkkoalustat apunasi

Etäopinnot suoritetaan yleensä monipuolisia oppimismenetelmiä hyödyntämällä. Erilaiset oppimiseen tarkoitetut alustat tarjoavat monenlaisia verkkotyöskentelyvälineitä, minkä lisäksi tarjolla on yleensä myös kirjallisia materiaaleja. Opiskelu netissä mahdollistaa siis uudenlaisen verkkopohjaisen oppimisympäristön, jossa myös aktiivinen kommunikointi ja yhteydenpito niin oppilaiden kuin opettajan välillä tulee mahdolliseksi. Joskus etäopinnoissa järjestetään myös reaaliaikaisia luentoja, jolloin oppilaat voivat kommentoida ja esittää kysymyksiä aivan reaaliajassa. Mikäli ajankohta ei satu kohdalleen, voidaan tallenteet katsoa myös myöhemmin verkosta. Kaikki kurssilla tarjottu materiaali, ohjeet ja esimerkiksi mahdolliset videotallenteet on tallennettu yhteen paikkaan www-sivulle, jossa ne ovat saatavilla 24h vuorokaudessa. Tarvitset vain pääsyn tietokoneelle sekä tietysti toimivan verkkoyhteyden.

Millainen on hyvä verkkoalusta?

Etäopiskeluun kannattaa valita alusta, joka mahdollistaa monipuolisen oppimisen sekä kommunikoinnin. Tässä muutama hyvä vinkki siihen, millainen hyvä verkkoalusta oikeastaan onkaan.

  • Voiko alustaa käyttää kaikilla laitteillasi? Koska etäopiskelun on tarkoitus olla ajasta ja paikasta riippumatonta, on todella kätevää, jos sinulla on pääsy kaikkiin kurssimateriaaleihin missä ja milloin vain. Voitko siis käyttää kurssialustaa niin kännykällä ja tabletilla, kuin tietokoneella tai läppärillä?
  • Onko alustaa helppo käyttää? Laadukas alusta on selkeä ja helppokäyttöinen. Hyvän verkkoalustan tunnistaa myös siitä, että sitä oppii käyttämään vaivattomasti ja helposti. Liian monimutkainen ja sekava sivu ei tue oppimista, ja pahimmassa tapauksessa oppilas ei saa keskittyä olennaiseen sivun kanssa taistelun takia.
  • Onko sivusto suojattu? Kannattaa vilkaista osoitekentän viereen ja varmistaa, että siinä on lukon kuva. Tämä tarkoittaa sitä, että sivusto on suojattu, eikä ulkopuolisella ole pääsyä jaettuihin materiaaleihin. Esimerkiksi SSL-suojatut sivustot suojaavat kaiken liikkuvan datan.

Hyviä verkkoalustoja voi olla monenlaisia. Mikäli olet jo käyttänyt joitakin, voi olla hyvä idea antaa myös palautetta sivuston ylläpitäjille. Hyvän toimivuuden ja monipuolisten oppimismahdollisuuksien lisäksi myös turvallisuus ja luotettavuus ovat tärkeitä tekijöitä. Tärkeää on, että tehtävät tallentuvat sivulle vaivattomasta, ilman turhia viiveitä, ja lisäksi ulkopuolisilla ei tulisi olla pääsyä sivuston materiaaleihin. Siksi alustat vaativat yleensä sopivan tunnistautumisen. Omien tunnusten luomisen jälkeen sivuille olisi kuitenkin helppo kirjautua. Kannattaa tutustua käsillä olevaan verkkoalustaan huolella, jotta pääset ottamaan kaiken hyödyn irti etäopiskelusta.